Strona głównaPORADYDomowy piec do pizzy - na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Domowy piec do pizzy – na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Któż z nas nie kocha gorącej, aromatycznej pizzy na idealnie wypieczonym spodzie? Pizza to takie danie, które każdy może przygotować według własnego gustu – z mięsem, łososiem lub w wersji wegetariańskiej, z dowolnie wybranymi warzywami, dodatkiem ananasa lub oliwek i ulubionych ziół. A jednak pieczenie pizzy w piekarniku nie pozwala nam cieszyć się jej walorami w pełni, podobnie jak pizza na telefon z dostawą do domu. Cóż więc zrobić w tej sytuacji? Warto przemyśleć zakup pieca specjalnie do pieczenia pizzy. Dlaczego zakup taki jest uzasadniony? W jaki sposób używać pieca? I, co najważniejsze, jak go kupić? Jakie są dostępne na rynku piece do pizzy i na co zwracać uwagę przy kupnie? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w poniższym artykule.

Kupujemy piec do mieszkania i domu

Pizza upieczona własnoręcznie to wspaniały pomysł na szybki obiad czy gorącą kolację. Sprawdzi się także w rodzinie z dziećmi – pozwala przemycić warzywa przedszkolakowi i zdrowo nakarmić wybrednego nastolatka. Dzięki możliwości samodzielnego wybrania poszczególnych składników piec do pizzy można polecić osobom przebywającym na diecie – bez kłopotu upieczesz na przykład pizzę na spodzie bezglutenowym. Dodaj do niej ulubione składniki i gotowe! Takiej pizzy nie znajdziesz nawet w najlepszych pizzeriach.

Domowy piec do pizzy to, wbrew pozorom, zakup bardzo poważny. Wybór rodzaju urządzenia rozpoczniemy od udzielenia sobie odpowiedzi na pytanie o miejsce jego ustawienia. Jest to pytanie o znaczeniu fundamentalnym, bowiem inny piec polecamy kupić do kuchni w mieszkaniu, a inny – do domu z ogrodem. Dlaczego?

Piec do pizzy domowy, czyli taki, który możesz ustawić na blacie kuchennym, będzie niewielkich rozmiarów urządzeniem zasilanym z gniazdka elektrycznego. Obecnie oferty zakupu takich piecyków są liczne i bardzo atrakcyjne pod każdym względem. Mają średnicę około 35 cm, która wystarcza do upieczenia trzydziestocentymetrowej pizzy dla jednej lub dwóch osób. Ich duża moc pozwala w ciągu kilku minut nagrzać urządzenie do temperatury aż 470 stopni Celsjusza i upiec pizzę w zaledwie 6 – 8 minut. Taki domowy piec posiada wbudowany kamień i grzałkę górną, a więc całość wychodzi wręcz idealnie – spód jest cienki i puszysty, a składniki idealnie upieczone, choć nie wyschnięte.

Domowy piec do pizzy opalany drewnem

Posiadanie domu z ogrodem daje Ci o wiele większe możliwości. Jeśli posiadasz nieco wolnego miejsca w ogródku przydomowym, możesz skorzystać z tego poradnika i dzięki niemu szybko i sprawnie zainstalować w nim domowy piec do pizzy opalany drewnem. To właśnie w nim upieczesz pizzę, która śmiało mogłaby konkurować z prawdziwymi włoskimi specjałami – na cienkim, idealnie wypieczonym cieście, kruchym, lecz również miękkim i pełnym pęcherzyków powietrza.

Pizza upieczona w takim piecu ma niepowtarzalny aromat, który roznosi się wokół przywodząc na myśl pełne domowych smaków dzieciństwo – jest po prostu perfekcyjna. Doskonałą wiadomością dla miłośników tradycyjnych wypieków będzie zapewne fakt, iż w piecu takim upieczesz nie tylko pizzę, ale również chleb, bułeczki, bagietki, bajgle i ciasto drożdżowe. Możesz dodawać do nich Twoje ulubione zioła, bakalie czy konfitury – co tylko zapragniesz. Doskonale sprawdzi się więc, jeśli lubisz przyjmować gości i częstować ich domowymi wypiekami.

Warto wiedzieć, że piec opalany drewnem możemy zainstalować także w domowej kuchni – trzeba jedynie dysponować odpowiednią ilością przestrzeni oraz poprawnie wykonanymi i sprawnie działającymi instalacjami. Możesz w nim przygotować nie tylko ciasta drożdżowe, pizzę i pieczywo, ale również aromatyczne mięsa pieczone, zapiekanki i wiele innych wspaniałych dań.

Budujemy własny piec

Wbrew pozorom budowa własnego pieca do pizzy jest banalnie prosta. Wcale nie musisz tracić czasu na jeżdżenie po wszystkich okolicznych marketach i składach budowlanych w poszukiwaniu odpowiednich materiałów do budowy. Nie musisz sprawdzać w jaki sposób poprawnie zbudować komorę, zaizolować ją i obudować. Jeśli chcesz, możesz zrobić to samodzielnie, ale znacznie prostszym wyjściem będzie zakup gotowego pieca i zlecenie jego instalacji specjalistycznej firmie. Dlaczego?

Ponieważ samodzielna budowa wymaga nie tylko odpowiednich materiałów i szczegółowej wiedzy na temat wykonania konstrukcji, ale również sporo czasu i pracy. To konieczność szukania odpowiednich materiałów, przyjmowania i rozładunku dostaw, zaprojektowania budowli, przygotowania miejsca pod budowę i w końcu połączenia wszystkich elementów konstrukcji w sensowną całość oraz jej wykończenie. Tego nie zrobisz w ciągu kilku minut. Jeśli więc wolisz prostsze wyjścia – zakup gotowego zestawu jest właśnie dla Ciebie! Wystarczy tylko wybrać model, który Cię interesuje i zamówić go.

Gotowe piece do pizzy zaprojektowane zostały tak, aby spełniać wymagania klientów dysponujących zarówno dużymi, jak i bardzo małymi ogrodami czy tarasami. Możesz więc wybrać model dopasowany do wielkości dostępnej na Twojej posesji przestrzeni. Najmniejsze z nich pomieszczą jedną lub dwie pizze i wspaniale sprawdzą się w przypadku niedużej rodziny posiadającej mały ogród. Jeśli jednak jesteś szczęśliwym posiadaczem przestronnej działki i często przyjmujesz licznych gości, przyda Ci się duży egzemplarz wyposażony w kamień mogący pomieścić nawet 7 placków pizzy.

Wielką zaletą tego rozwiązania jest również fakt, że wraz z piecem dostarczone Ci zostaną potrzebne do budowy materiały:

  • – kleje, silikony i inne uszczelniacze,
  • – płyty i maty izolacyjne,

oraz dodatki na indywidualne zamówienie:

  • – płytki dekoracyjne,
  • – cegły,
  • – farby.

Dzięki takiemu rozwiązaniu Twój własny piec będzie idealnie dopasowany do Twojego gustu oraz aranżacji przestrzeni w Twoim ogrodzie. Ponad to cała konstrukcja zostanie profesjonalnie zaizolowana i obudowana, co ma ogromne znaczenie dla jej poprawnego działania oraz optymalizacji kosztów eksploatacji. Dzięki wykonaniu izolacji zmniejsza się bowiem zużycie materiału opałowego, czyli drewna. Ciepło nie przedostaje się na zewnątrz, kamień osiąga i utrzymuje optymalną temperaturę, a każda pizza jest doskonale wypieczona.

Niewykluczone, że pizza jest jednym z najsławniejszych i najsmaczniejszych dań znanych w świecie. Lokale serwujące ją znajdziemy wszędzie – w wielkich miastach, w mieścinach, a nawet na wsiach. Ale jej doskonały smak, aromat i stopień wypieczenia możemy uzyskać tylko wtedy, gdy upieczemy ją w prawdziwym piecu opalanym drewnem. Teraz możesz mieć swój własny – wykorzystaj więc okazję!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read