Płyty indukcyjne – czy warto mieć taką w kuchni?

Płyty indukcyjne doskonale wpisują się w nowoczesne trendy kuchenne. Zgodnie z nimi wyposażenie tego pomieszczenia powinno być wygodne, łatwe do utrzymania w czystości i możliwie najbardziej minimalistyczne. Czy coś innego lepiej realizuje te założenia, niż gładka, płaska płyta grzewcza, zainstalowana na powierzchni blatu? Dowiedz się, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę przed zakupem. Zdradzamy również tajniki pielęgnacji, by jak najdłużej cieszyć się bezawaryjnym działaniem płyty.

Jak działają płyty indukcyjne?

Już na pierwszy rzut oka dostrzec można podstawą różnicę między płytą indukcyjną a klasyczną płytą z palnikami gazowymi – jest to oczywiście brak palników. Zastanawiasz się, na jakiej zasadzie działa indukcja?

Płyta wytwarza pole magnetyczne, a płynący przez nie prąd rozgrzewa powierzchnię płyty. Najważniejszą zasadą działania płyty jest to, że uruchamia się ona tylko pod wpływem garnka o odpowiednio sprofilowanym dnie. Oznacza to, że płyta jest niezwykle bezpieczna – nie uruchomi się samoczynnie. Musisz jednak zwrócić uwagę, by zawsze używać garnków i patelni przeznaczonych właśnie do takiej płyty.

Ile kosztuje dobra płyta indukcyjna?

Cena jest tym czynnikiem, który najczęściej może zniechęcać do zakupu płyty indukcyjnej – w końcu nie chodzi tylko o cenę zakupu, ale również użytkowania. Jeśli obawiasz się wysokich rachunków, zwróć uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Najkorzystniejszą jest klasa A+++, jednak już nawet klasa A+ przyniesie widoczną oszczędność. Sprawdź płyty indukcyjne dostępne w naszym sklepie i wybierz tę, która pozwoli Ci oszczędzić energię.

Cena płyty indukcyjnej przy zakupie uzależniona jest liczby pól, kształtu oraz wielkości. Tańszym rozwiązaniem są płyty o dwóch grzejnikach, które sprawdzą się w małej kuchni lub mieszkaniu osób, które nie spędzają na gotowaniu zbyt wiele czasu.

Nieco droższe są modele o klasycznej liczbie palników – jednak pozwolą one wygodnie przyrządzić posiłek dla kilku osobowej rodziny. Zwróć uwagę na funkcję łącznia palników, dzięki czemu bez problemu możesz gotować w większych, podłużnych naczyniach. Zobacz płyty indukcyjne Amica i sprawdź, czy znajdziesz tutaj najlepszy sprzęt dla siebie.

Na rynku znaleźć można również znacznie bardziej fantazyjne płyty, nawiązujące kształtem do kokpitu samolotu. Taki kształt docenia miłośnicy i miłośniczki gotowania, ponieważ ułatwia on dostęp do ustawionych na kuchence naczyń. Kształt wymaga jednak odpowiedniej przestrzeni, dlatego montaż takiej płyty indukcyjnej polecamy posiadaczom dużej kuchni.

Jak dbać o płytę indukcyjną?

Odpowiednia konserwacja płyty indukcyjnej to przede wszystkim jej regularne czyszczenie. Pamiętaj, by nigdy nie stosować do tego metalowego druciaka ani ostrej szczotki – to najprostszy sposób na uszkodzenie jej powierzchni, a koszt wymiany płyty jest porównywalny do zakupu nowej.

W sprzedaży znajdziesz za to skrobak do czyszczenia powierzchni płyty indukcyjnej, którym łatwo i bezpiecznie usuniesz przyschnięte zabrudzenia. Mokre zabrudzenia możesz zebrać też miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem

Płyty indukcyjne – czy warto mieć taką w kuchni?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here