Podgrzewanie naczyń w piekarniku – czy warto? Jak to zrobić?

Z pewnością mało kto słyszał o podgrzewaniu talerzy w piekarniku. Do tego celu służą bowiem specjalne szuflady do podgrzewania naczyń. Niestety ich ceny są dość wysokie, dlatego nie wszyscy mogą pozwolić sobie na ich zakup. Dlatego zamiast szuflady grzewczej, mogą wykorzystać alternatywny sposób, jakim jest piekarnik. Po co w ogóle przygrzewać talerze? Na czym polega podgrzewanie naczyń w piekarniku? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania w poniższym tekście.

Dlaczego warto podgrzewać naczynia?

Najlepsze restauracje na świecie serwują posiłki na ciepłych talerzach. Sprawia to, że potrawy nie tracą swojej właściwej temperatury i wciąż są ciepłe, gdy trafiają na stół. Świadczy to również o wysokiej kulturze i szacunku do gościa, z pewnością pozytywnie wpływa też na odbiór restauracji.

Z tego praktycznego zwyczaju coraz więcej osób korzysta też w domu, szczególnie podczas wydawania uroczystych kolacji czy organizacji dużych imprez rodzinnych. Serwowanie ciepłych dań tak wielu osobom nie jest łatwym zadaniem dla gospodarza. Często bowiem zdarza się tak, że goście otrzymują do jedzenia już chłodne posiłki, ponieważ temperatura potrawy potrafi spaść nawet o kilkanaście stopni podczas przekładania z garnka na talerz. Właśnie dlatego warto podgrzewać talerze, zanim wyłoży się na nie potrawę.

Jak podgrzać talerze w piekarniku?

W restauracji do podgrzewania naczyń przeważnie wykorzystuje się szuflady grzewcze, podgrzewacze, lampy grzewcze i inne profesjonalne urządzenia grzewcze. Jeśli w domu nie mamy żadnego z tych sprzętów, z powodzeniem możemy wykorzystać funkcjonalność naszego piekarnika lub kuchenki.

Coraz więcej modeli dostępnych na rynku oferuje bowiem specjalną funkcję do podgrzewania naczyń. Tak jest choćby w przypadku kuchenki gazowo-elektrycznej Gorenje K5351 SH. Jej piekarnik elektryczny został wyposażony w funkcję Warm Plate, która została stworzona właśnie z myślą o podgrzewaniu naczyń. Po jej uruchomieniu piekarnik nagrzeje się do temperatury 60°C. Wystarczy na kilka minut włożyć naczynia do komory piekarnika, by odpowiednio je podgrzać. Kuchenka Gorenje oferuje więc profesjonalną funkcję grzewczą, z której możemy skorzystać we własnej kuchni.

Do czego jeszcze przydaje się funkcja Warm Plate oferowana przez markę Gorenje? Możemy ją wykorzystać nie tylko do przygrzewania talerzy i garnków, ale również kubków i filiżanek do kawy. Zimna zastawa bardzo szybko oziębia kawę, przez co traci ona swój smak i aromat. Z tego względu, zanim zaparzymy kawę, powinniśmy wstawić na kilka minut kubek do piekarnika.

Podgrzewanie naczyń w piekarniku – co jeszcze warto wiedzieć?

Jak widać, podgrzewanie naczyń w piekarniku nie jest trudne i z pewnością nikomu nie sprawi problemów. Warto jednak trzymać się poniższych wskazówek, aby szybko podgrzać naczynia i nie doprowadzić do ich zniszczenia.

W piekarniku najlepiej układać naczynia obok siebie, gdyż pozwoli to na ich równomierne ogrzanie. W urządzeniach o dużej objętości, np. w kuchence Gorenje K5351SH o objętości 62 l spokojnie zmieścimy kilka naczyń obok siebie. Jeśli jednak chcemy podgrzać więcej talerzy za jednym razem, musimy ułożyć je w stos. Nie jest to złe rozwiązanie, ale musimy liczyć się z tym, że talerze znajdujące się w środku będą potrzebować więcej czasu na ogrzanie.

Musimy pamiętać o ustawieniu prawidłowej temperatury. Naczynia nie mogą być bowiem podgrzewane w zbyt wysokich temperaturach, gdyż mogą popękać. Jaka temperatura będzie zatem odpowiednia? Najlepiej ustawić temperaturę od 60°C do maksymalnie 80°C.

Pamiętajmy, że nie wszystkie naczynia nadają się do podgrzewania w piekarniku. Które są bezpieczne? Przede wszystkim te wykonane ze szkła żaroodpornego, metalu, silikonu, ceramiki czy porcelany. Nie powinny mieć one jednak żadnych zdobień. Szczególną ostrożność powinniśmy zachować w przypadku szklanych talerzy i porcelanowych. Te dwa materiały źle znoszą gwałtowne zmiany temperatury. Zbyt duża różnica temperatur może bowiem doprowadzić do powstania naprężeń, a to z kolei spowoduje pęknięcia.

Podgrzewanie naczyń w piekarniku nie jest wymagane, ale pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę potrawy. Jeśli przyjmujemy gości i chcemy zrobić na nich dobre wrażenie, powinniśmy zaserwować im posiłki na ciepłych talerzach.

Wspomnianą kuchenkę gazowo-elektryczną zakupisz np. w sklepie online MaxElektro.pl

Podgrzewanie naczyń w piekarniku – czy warto? Jak to zrobić?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here